Categorieën
Programmeren

Stappenplan om te leren programmeren

Iedereen wilt tegenwoordig leren programmeren. Leren programmeren kan super waardevol zijn. Er is ontzettend veel vraag naar programmeurs en het salaris van een programmeur is zeer aantrekkelijk.

Wil jij ook leren programmeren?

Lees dan snel verder en profiteer van ons stappenplan om te leren programmeren.

Leer programmeren

Het aantrekkelijke salaris en de grote vraag naar programmeurs heeft ertoe geleid dat veel mensen wisselen van carrière en kiezen voor de zekerheid van een baan in programmeren.

Ik veel gevallen hoef je geen voorkennis te hebben van programmeren. Programmeren is namelijk een snel veranderlijke business. Je moet bovendien specialistische kennis hebben. Daarom gaat een baan in programmeren vaak samen met een opleiding. Betaald.

programmeren op kantoor

10 stappen om te leren programmeren

Wil je als voorbereiding zelf het programmeren in de vingers krijgen? Volg dan zeker dit 10 stappenplan.

Waarom wil je leren coderen?

Er zijn veel verschillende methoden om te coderen, elk met een eigen doel. Stort jezelf dus niet zomaar in het diepe, want dan raak je verwart en verdwaalt. Kies wat je met het coderen wilt bereiken. Wil je bijvoorbeeld een website of app ontwikkelen?

De volgende stap is uitzoeken wat je moet leren. Dan kun je beter inschatten hoeveel tijd je dit zal kosten. Enkele goede pagina’s om online cursussen voor programmeren te vinden, zijn:

Hier kun je cursussen, prijzen, tijdsduur en specialisaties vergelijken. Waar ga je voor?

Kies een programmeertaal

Er zijn verschillende programmeertalen. Er is niet één programmeertaal het beste. Wanneer je één programmeertaal kent, is het vaak gemakkelijk om ook een tweede programmeertaal onder de knie te krijgen.

Houd wel rekening met het doel van het leren programmeren die je in stap 1 hebt bepaald en kies een programmeertaal die hierbij aansluit.

Kijk hier voor een overzicht welke programmeertaal bij jou past.

Heb geduld en begin onderaan

Begin bij het begin. Dat is altijd het beste. Een gevaar bij leren programmeren is dat je jezelf te snel in het diepe stort. Dan raak je snel het overzicht kwijt.

Je moet ook geduldig zijn. Programmeren is een nieuwe vaardigheid die je leert. Je zal dus pas na een tijdje resultaten ontdekken. Je zal na een tijdje merken dat je steeds meer gemak krijgt in het coderen. Dan zal het snel gaan.

Bijt je ook niet te lang vast in een methode die niet voor je werkt. Dan kun je ook gemakkelijk wisselen naar een programmeercursus met videolessen in plaats van een boek. Dat maakt het toch wat levendiger.

Lees ook mijn tips over de beste Linus software van 2021!

Tip: Leer coderen voor kinderen

Er zijn steeds meer kinderen die leren coderen. Heel slim, want hiermee leren ze een vaardigheid in de vingers krijgen waar ze in de toekomst ontzettend veel profijt van kunnen hebben.

Jij kunt hier ook je voordeel uit halen. Er zijn namelijk ook apps beschikbaar die op een simpele manier aan kinderen de basis van het coderen aanleren.

Oefening baart kunst

Programmeren kun je ook oefenen. Op verschillende websites vind je prima tutorials en methoden om te leren coderen en programmeren. Ga dus zeker oefenen en krijg het programmeren steeds beter onder de knie.

Enkele websites waarop je kunt leren coderen en programmeren, zijn:

Zo bereik jij je doel!

Volg een cursus programmeren / coderen

Tutorials zijn één ding. Je kunt ook een professionele cursus programmeren en coderen volgen.

Op de websites bij de vorige stap bieden in veel gevallen ook een online cursus programmeren aan, in sommige gevallen zelfs gratis. Harvard edX heeft ook een goede en gratis online cursus programmeren. Zeker een aanrader dus.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de balk te klikken.

Lees boeken over programmeren

Dit moet je ding zijn, maar sommigen geven een voorkeur aan een boek waarin ze zich een weekend kunnen verdiepen. Dit is leuk als introductie of naslagwerk, maar leren programmeren is toch echt digitaal. 

Leren is spelen

Yep: er zijn games die je kunt spelen om te oefenen met programmeren. Mijn favoriete programmeer games zijn Code Combat en CodinGame.

Kom in contact met andere programmeurs

Er zijn verschillende online fora en websites waar je andere programmeurs kan leren kennis. Dit is erg inspirerend en ook super handig.

Ik raad je aan om een mentor te zoeken die je ondersteunt en helpt bij het leren programmeren. Je zal met vragen zitten en je kunt echt vastlopen. Een mentor en ervaren programmeur kan je hierbij helpen.

Bovendien maakt dit het leren coderen en programmeren een stuk leuker.

Kopieer andere programmeurs

Heb je het coderen en programmeren een beetje een onder de knie?

Een belangrijke tip is om de codes van een ander te bestuderen. Hoe hebben jij hun code opgezet? Hierdoor krijg je een beter beeld van hoe zij het doen, waar je veel van kunt leren.

Programmeren is de toekomst

Programmeren en coderen is iets heel nieuws waar je je aan gaat wagen. Super leuk! Ga ervoor. Coderen en programmeren is zeer in ontwikkeling. Het is daarom altijd goed om hierop aan te haken. Maar nog belangrijker: coderen en programmeren is de toekomst. Hier kun je een stabiele carrière in maken en veel geld in verdienen.

Coderen en programmeren zal altijd in ontwikkeling blijven. Je zal dus altijd blijven leren en je blijven ontwikkelen. Dat is leuk en een uitdaging. Dat betekent ook dat je altijd kunt blijven ontwikkelen.

Wil jij hiervoor gaan?

Veel succes. Je zal zeker succesvol worden.